Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2013. november 25., hétfő

2013. november 21. - Vega cézársaláta, fél lábon is


Az úgy volt, hogy én ma nem főzök. Vagy legalábbis otthon nem.
De aztán rövid úton rájöttem, hogy ma csajos este lesz. Vagyis én főzök. Csak nem otthon.

Mivel a csajos esték húsmentesen telnek, Lilla azt javasolta, hogy csinálhatnék olyan salátát, amin házi majonéz van. Nos, Cézár saláta, bingó! :) Úgyis hús nélkül az autentikus - de bevallom, nekem azért hiányzott a ropogósra sütött, fokhagymás csirkedarabka róla! :)
No nem baj, majd otthon!

Viszont olcsó, egyszerű és meglepően laktató étel ez is - mindemellett ínyenc falat! Csak azt ne gondoljuk, hogy attól, hogy saláta, egészséges. Nem. Ez nem az a saláta. ;)

Hozzávalók:
  • 1 fej fokhagyma (30 Ft)
  • 1 római saláta (vagy jégsali is jó, római van néha a Lidl-ben, vagy a piacon, de amúgy nem jellemző. Spar, 300 Ft)
  • 4 zsemle (100 Ft)
  • 3 dl olaj (80 Ft)
  • 3 tojás sárgája (120 Ft)
  • reszelt parmezán sajt (Lidl, 570 Ft; vagy fűrészpor-ízű a Spar-ból, 200 Ft-ért. Ha tehetem, a jobbat veszem, bár drágább...)
  • Worchester- vagy szója szósz
  • esetleg 1/2 kis pohár tejföl (60 Ft)

 Összesen: 1260 Ft. Ebből 4 adag sali készül.

Elkészítés:
A fokhagymákat megtisztítom, kis olajon felteszem pirulni, és rászórom a felkockázott zsemléket. Csak akkor érdemes ezzel kezdeni, ha a többi munkafolyamat mellett tudunk figyelni rá, hogy a kenyér mennyire pirul meg, alkalmasint keverjük, rázogatjuk. ;) Eközben a tojásokat ketté választom, a sárgájukhoz pedig kanalanként elkezdem hozzáadni az olajat. Mindig addig keverem, amíg homogén, sűrű állagot nem kapok. Ekkor jöhet a következő kanálnyi. Amikor hozzáadtam ilyen módon az összes olajat, akkor beleteszem a worchester- vagy a szója-szószt és a parmezán sajt harmadát. Ha könnyebb öntetre vágyom, akkor hozzáöntök egy fél pohár tejfölt is, ettől lazább lesz a szósz. Eddigre a kenyérkockák általában ressre sülnek. A jégsalátát felvágom, rászórom a kenyérkockákat, a tetejére a majonézt, majd a végén a maradék parmezánt is. Addig tálalom, amíg még melegek a kenyérkockák.

Ha husit is szeretnék hozzá, akkor a fokhagymára előbb a picire vágott csirkemell-falatkákat teszem fel pirulni, majd ha az pirosra sült, akkor sütöm meg ugyanazon a fokhagymán a kenyérkockákat. Nekem úgy favorit! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése